2 keping isi ayam
secubit serbuk lada hitam
3 sb minyak
10 biji cili padi merah - ditumbuk kasar
1 st belacan
garam secukup rasa
1. Tekankan ayam tu dengan penggelek supaya leper sedikit. Lumur ayam dengan lada hitam, sedikit minyak dan garam.
2. Cili padi ditumbuk kasar bersama belacan.
3. Panaskan 2 sb minyak dalam frying pan dan masak isi ayam itu hingga masak dan garing. Ketepikan.
4. Tambahkan sedikit minyak ke dalam minyak bekas menggoreng ayam tadi dan tumiskan cili padi tadi. Masuk garam dan masak hingga garing.
5. Kemudian tuangkan cili itu di atas ayam tadi.
Sememangnya ringkas masakan ni dan sungguh sedap dimakan dengan nasi hangat. Warning : sesuai untuk penggemar masakan pedas aje. Campuran lada hitam dan cili padi ....memang berasap telinga, hidung dan mulut.
No comments:
Post a Comment