Sunday, October 7, 2012

Kari Telur Pecah



2 biji telur
3 sb rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
1 biji kelapa 
2 1/2 cawan air
2 biji kentang - dipotong 4
2 biji tomato - dipotong 4
3 tangkai daun kari
1 asam keping
5 biji cili padi
2 sb kerisek
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng

Bahan ditumbuk : 
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 gm  halia
10 gm lengkuas

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  Kentang dan tomato dipotong 4.  Cili padi diketuk.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi kekuningan dan masukkan rempah kari serta daun kari.

3.  Bila hampir garing, masukkan kentang dan santan cair.  Biarkan mendidih dan kentang empuk.

4.  Pecahkan telur terus ke dalam kuah dan biarkan seketika hingga telur masak sedikit.  Kacau perlahan-lahan supaya telur tidak terlalu hancur. 

5.  Akhir sekali masukkan kerisek, asam keping, tomato, cili padi 
dan garam.

6.  Masak lagi hingga mendidih dan bila menghidang, taburkan bawang goreng.

Penggunaan kerisek tu akan membuatkan kari itu lebih harum.





1 comment: