Tuesday, December 25, 2018

Sambal Belacan Kundang




Susah betul nak jumpa buah kundang ni.  Hari tu ada dijual di pasar tani, terus aku beli sepiring RM5.  Kecur liur tengok buah kundang tu.  Terbayang dah sambal belacan.

Kalau nak buat sambal belacan, kena gunakan kundang muda.  Biji buah kundang ni warna unggu.



10 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
5 biji kundang
1 sb belacan
garam secukup rasa

1.  Cili merah dipotong kecil.  Bawang besar dihiris.  Kalau tak nak letak bawang pun boleh aje.  

2.  Cili merah, bawang besar dan belacan digoreng dalam kuali.  Masukkan setitik minyak.  Goreng hingga bahan-bahan itu layu dan belacan naik baunya.  

Aku goreng dulu bahan-bahan ni selain untuk sedapkan rasanya juga supaya senang hancur bila ditumbuk.  

3.  Kemudian tumbukkan bahan-bahan yang digoreng itu hingga hancur.  Biarlah ada keping-keping cili tu sikit tak apa, sedap bila dimakan nanti.



4.  Lepas tu tumbukkan sekali buah kundang yang telah dibuang bijinya.  

5.  Akhir sekali, masuk garam dan gaul hingga sebati.




No comments:

Post a Comment