Wednesday, December 19, 2018

Bendi Sumbat




300 gm bendi
3 sb minyak

Bahan untuk pes:
1/2 cawan tepung kacang dhal
2 sb tepung beras
3 biji cili padi - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sb serbuk udang kering
1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk kunyit
2 sb minyak
garam secukup rasa

1.  Bendi dibuang bahagian atas dan bawahnya.  Kemudian dibelah tapi jangan sampai putus.  Sebaiknya dipotong pendek supaya senang dimakan nanti.



2.  Bahan-bahan untuk pes dicampurkan.  Masukkan air sedikit-sedikit sambil digaulkan menjadi pes yang kental.

3.  Ambil sedikit pes itu dan sumbatkan ke dalam bendi yang telah dibelah tadi.  

4.  Panaskan minyak dan masukkan bendi-bendi tadi.  Masak hingga bendi dah nampak garing.  Angkat.





No comments:

Post a Comment