Saturday, December 15, 2018

Bayam Malabar Goreng Pedas



Lama tak makan bayam malabar ni.  Rupanya memang agak berbeza dari bayam biasa.  Daun bayam malabar ini agak berkilat permukaannya.


400 gm bayam malabar
5 biji fish ball
5 biji cili padi merah
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sb minyak untuk menumis
1 sb air biasa atau air rebusan ayam/daging
garam secukup rasa

1.  Fish ball dibelah 2.  Cili padi ditumbuk kasar.  Bawang besar dihiris.  Bawang putih dicincang.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar, cili tumbuk dan fish ball.  Tumis hingga bawang putih keperangan.



3.  Masuk sayur bayam bersama air biasa atau air rebusan ayam/daging.

4.  Bila sayur dah masak, masuk garam.  Gaul-gaulkan dan tutup api.



No comments:

Post a Comment