Tuesday, December 25, 2018

Kacang Parang Masak Lemak




400 gm kacang parang
2 batang serai
1 keping tauhu
1 biji cili merah
1 biji kelapa
garam secukup rasa

Bahan kisar :
5 biji cili padi
4 ulas bawang merah
2 sb udang kering

1.  Kacang parang dipotong serong.  Serai dititik.  Tauhu dipotong 4.  Cili merah dihiris.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat.  Kemudian diperah lagi 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.



2.  Masukkan bahan kisar, serai, tauhu, kacang parang dan santan cair ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan hingga mendidih sambil dikacau-kacau.  Pastikan tidak pecah minyak.

3.  Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan garam.  Biar mendidih perlahan-lahan asalkan jangan pecah minyak.  Kacau-kacaukan kuah itu.  Pastikan kuah pekat.  Tutup api dan tabur cili merah.



Masak lemak ni sedap dilawankan dengan sambal belacan.  Kebetulan ada kundang aku buatlah sambal belacan kundang.

Kacang parang ni rasanya pahit-pahit lemak pada tekak akulah.  


No comments:

Post a Comment