Saturday, November 25, 2017

Talam Gula Merah

credit to Azlina Lina



Bahan untuk sirap gula merah :
3/4 cawan gula merah
1/3 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan

Masak semua bahan hingga gula larut.  Tapiskan dan sejukkan.

Bahan untuk lapisan bawah :
130 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
1 sb air kapur makan
air secukupnya

1.  Satukan semua bahan.  Masukkan sirap gula merah dan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi 1 liter.  Gaul hingga sebati dan tidak ada lagi tepung yang bergentel.  



2.  Sediakan loyang 8x8" ataupun 10x10".  Sapukan loyang dengan minyak masak supaya mudah dikeluarkan kuih nanti.  

3.  Kemudian tuangkan adunan gula merah itu ke dalam loyang dan masukkan dalam pengukus yang sedang mendidih airnya.  Kukuskan 20-30 minit.  



Bahan untuk lapisan atas :
3 cawan santan pekat
4 sb gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sb tepung ubi
1 st garam

1.  Satukan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati dan ditapis.  Sukatan penuh adunan mestilah menjadi 1 liter.  Tambah air jika perlu.  

2.  Cakar-cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu dan tuangkan adunan lapisan atas.  



3.  Kukus dalam 3 minit dan kacaukan adunan itu perlahan-lahan dengan belakang senduk.  Kukus lagi.  

Lepas itu dalam 3 minit kacau lagi dengan belakang senduk perlahan-lahan.  

Kemudian kukus lagi dalam 20 minit atau hingga kuih masak.  Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah dipotong.





No comments:

Post a Comment