500 gm keledek
3/4 cawan tepung pulut
1 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
1 liter air
garam secukupnya
1. Keledek dikukus hingga empuk dan dilecek hingga halus.
2. Gaulkan keledek lecek itu dengan tepung pulut dan sedikit garam. Gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat. Jangan guna terlalu banyak tepung pulut nanti kuih akan jadi terlalu kenyal.
3. Bulat-bulatkan doh itu sebesar mana yang dikehendaki. Leperkan sedikit bebola doh itu dan masukkan sedikit gula merah. Boleh juga gunakan gula melaka tapi aku kurang minat sebab gula merah aku rasa lebih lemak rasanya. Gula melaka sekarang banyak terkandung gula pasir.
Bulatkan semula bebola itu. Buat hingga habis.
Maka siaplah onde-onde keledek yang lembut dan sedap.
No comments:
Post a Comment