Tuesday, November 21, 2017

Karipap Inti Daging



Inti Daging :
150 gm daging cincang
300 gm kentang
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sb rempah kari
1 sb cili kisar
2 tangkai daun kari
1/2 cawan air
1 sb asam jawa
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Kentang, bawang besar dan bawang putih didadu kecil.  Rempah kari dibancuh sedikit dengan air dijadikan pes.

2.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.

3.  Masuk cili kisar dan tumis sekejap hingga garing.  Lepas itu masukkan pes rempah kari, bersama daun kari.  Tumis hingga garing.

4.  Masuk pula kentang dan air yang telah dibancuh dengan asam jawa.  Masak hingga kentang empuk dan inti lembab sedikit.  Tambah air jika kentang masih belum empuk.

5.  Akhir sekali masuk garam.  Ketepikan.



Bahan untuk doh :
2 cawan tepung gandum
2 sb marjerin - dicairkan
3/4 cawan air garam
500 ml minyak untuk menggoreng

1. Gaulkan tepung dengan marjerin cair. 

2.  Lepas itu masukkan air garam sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  



3.  Canai nipis doh itu dan diterap dengan acuan bulat.  Besar mana itu ikut suka.  



4.  Letakkan inti daging dibahagian tengah dan dikelim seperti karipap biasa.  Kali ini saje-sajelah sepitkan di permukaan karipap itu ikut suka.


5.  Panaskan minyak dan gorengkan karipap itu hingga garing kekuningan.  Toskan.





No comments:

Post a Comment