Friday, October 16, 2015

French Apple Tart


Tak habis lagi resipi epal yer....

Tetiba demam epal melanda...



Puff Pastry
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan unsalted butter
1/3 cawan air sejuk (dari peti ais)
sedikit garam

Campurkan tepung dengan garam.  Gaul-gaulkan sedikit.
Masukkan butter yang telah didadu.  Pastikan butter betul-betul sejuk tapi janganlah keras macam air batu pulak.  Gaul-gaulkan butter tu biar bersalut dengan tepung.  Jangan diramas campuran tepung itu.  Kita nak butter tu berketul bertompok-tompok dalam doh tu nanti.  
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli adunan itu hingga menjadi doh.

Tebarkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan dicanai tebal doh itu.  Taburkan tepung jika melekat.  Lipat 3 dan canai lagi. Ulang sehingga 3 kali.  

Gulungkan doh yang telah dicanai itu pada kayu penggelek dan rollkan pada acuan pie.  Kemaskan doh pie itu dan cucuk-cucukkan tengahnya dengan garfu.  Masukkan dalam peti ais seketika.



Bahan yang digunakan untuk membuat isi pie :

4 biji epal (merah atau hijau pun boleh) 
1 sb butter
4 sb gula pasir ataupun brown sugar
1 st serbuk kulit kayu manis
1 biji kuning telur + 1 st air
1/2 cawan apple sauce (resipi di sini  )
1 sb madu 

1.  Apple dibuang kulit dan empulurnya.  Hiriskan epal.
2.  Cairkan butter dan gula dalam pan.  
3.  Masukkan epal.  Gaulkan dan masak epal seketika tapi jangan sampai lembik.
4.  Tutup api dan masukkan serbuk kulit kayu manis.  Gaul rata. Sejukkan.

Cara menyediakan isi pie :

1.  Sapukan madu pada permukaan pie pastry yang dikeluarkan dari peti ais.
2.  Masukkan apple sauce dan ratakan.
3.  Susunkan hirisan epal tadi ikut suka.  
4.  Brushkan dengan campuran kuning telur di seluruh permukaan pie dan pie pastry.  Boleh juga digantikan dengan butter yang telah dicairkan.
5.  Bakar pada suhu 200C/350F lebih kurang 20-25 minit.





No comments:

Post a Comment