2 biji epal merah
2 sb gula pasir
2 sb brown sugar
1 sb tepung jagung
1/2 st serbuk kulit kayu manis
secubit serbuk ataupun parutan biji pala
sedikit garam
3/4 cawan air
pie pastry (resipi di sini)
1 biji kuning telur + 1 sb air untuk disapu atas pie
1. Epal dibuang kulit dan empulurnya. Kemudian dipotong dadu dan rendam dalam air supaya warna epal tidak bertukar menjadi lebam.
2. Masukkan gula pasir, brown sugar, serbuk kulit kayu manis, serbuk ataupun parutan biji pala, garam, air dan tepung jagung ke dalam periuk. Masak beberapa minit sambil dikacau.
3. Masukkan epal yang didadu tadi (toskan dulu airnya). Masak hingga agak likat tapi janganlah epal itu menjadi lembik.
4. Untuk sukatan ini aku gunakan acuan pie bersaiz kecil.
5. Canaikan pie pastry bentuk bulat mengikut saiz acuan pie. Taburkan sedikit tepung jika melekat. Roll kan pie pastry pada roller dan roll kan semula di atas acuan pie. Kemaskan pastry itu disekeliling acuan. Cucukkan bahagian dasar pastry dengan garfu.
Masukkan acuan itu ke dalam peti sejuk dalam 10 minit.
6. Sementara itu canaikan lagi separuh doh pie pastry tadi untuk decoration di bahagian atas pie. Potongkan pastry itu berjalur-jalur.
7. Keluarkan acuan mengandungi pie pastry tadi dan masukkan inti epal tadi. Ratakan.
8. Akhir sekali susunkan jalur-jalur pie pastry yang dipotong tadi berselang-seli di atas permukaan pie.
9. Sapu kuning telur dan bakar lebih kurang 25' atau hingga kekuningan pada suhu 200C/350F.
No comments:
Post a Comment