1 keping puff pastry
1 biji epal - dibuang kulit dan dipotong nipis
1 biji kuning telur + 1 sb air
1/2 cawan frangipane (almond cream)
sedikit gula ising
Cara membuat frangipane :
1/2 cawan (60 gm) badam kisar
1 sb tepung gandum
1/8 st garam
1/4 cawan (50 gm) gula halus
4 sb butter
1 biji telur
1/2 st esen vanila
1. Campurkan semua bahan untuk membuat frangipane dan digaul hingga sebati. Aku campurkan sedikit badam yang dikisar kasar.
2. Potongkan puff pastry ikut suka. Puff pastry ini boleh dibeli di supermarket. Susunkan puff pastry di atas baking tray yang telah dialas dengan baking paper.
3. Sapukan frangipane. Selain frangipane, boleh juga disapukan dengan apple sauce. Kemudian susunkan potongan epal. Sapukan campuran kuning telur di atas epal dan puff pastry.
No comments:
Post a Comment