Friday, February 13, 2015

Omellete




2 biji telur
4 sb dairy cream / susu cair
sedikit butter / planta
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
2 biji cili padi - dihiris

1.  Pukul telur, susu cair/dairy cream,  serbuk lada sulah, bawang besar, cili padi dan garam dengan whisk sekejap.  



2.  Panaskan butter/planta dalam pan.  Masukkan campuran telur tadi dan biarkan tanpa dikacau dalam 20 saat atau sehingga dibahagian tepinya nampak berkerinting.  


3.  Dengan menggunakan spatula bawa telur tu dari tepi ke bahagian tengah dan kemudian terbalikkan supaya ia tergulung. 





4.  Telur itu mesti nampak lembut-gebu, kuning dan tidak hangus.  Tapi disebabkan tekak ni tekak melayu kan, so kita kasi nampak warna perang sikit.




Angkat telur dan hidangkan dengan roti.




No comments:

Post a Comment