Wednesday, February 11, 2015

Double-Drizzled Sun-Flower Cookies



1/2 cawan butter
3/4 cawan brown sugar
1 biji telur
1 st esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 st baking powder
1/4 st garam
1 1/4 cawan kuaci hijau

1.  Pukul butter dan brown sugar hingga berkrim.
2.  Masuk telur dan esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.
3.  Masuk tepung dan gaul rata.  Doh ini memang agak sedikit melekit.
4.  Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan lebih kurang 1" saiznya. Masa dibulat-bulatkan ini, ia tidak melekit tapi akan sedikit berminyak.  Golekkan ia pada kuaci hijau tadi, leperkan sedikit dan susun atas dulang pembakar yang tidak perlu digris.  Bakar pada suhu 350F lebih kurang 8'-10'.  Sejukkan.





Bahan untuk buat caramel :
200 gm gula halus
120 ml whipping cream
5 sb butter

1.  Masukkan gula dalam kuali.  Masak hingga gula cair dan jadi gula hangus.  Kacau selalu supaya tidak hangit. 
2.  Kemudian perlahan-lahan masukkan whipping cream.  Kacau lagi hingga sebati.  
3.  Tutup api dan masukkan butter semasa gula masih panas.  Kacau lagi hingga sebati.  
4.  Kalau caramel terlalu cair, panaskan sedikit lagi supaya ia agak pekat.  Lorekkan ia di atas biskut dengan menggunakan sudu.  Caramel yang lebih boleh dibekukan dalam peti ais.  Hangatkan hingga cair apabila hendak digunakan.


Bahan untuk buat coklat cair :
1 oz coklat tanpa gula
1 sb butter

Cairkan coklat dan butter.  Masukkan dalam piping beg dan lorekkan atas biskut tadi.





No comments:

Post a Comment