Tuesday, February 10, 2015

Candy Kelapa


Zaman dulu-dulu candy kelapa cukup popular.  Candy ni rasanya memang manis yang teramat sangat.  Samalah macam wajik dan halwa maskad.

Aku suka candy ni sebab rasa kelapa tu.  Kerana kemanisannya yang amat maka makan seketul dah cukup.  Lepas tu minum air putih banyak-banyak.

Yang ada kencing manis tu dinasihatkan jangan jamah makanan ini.


2 biji / 500 gm kelapa parut putih 
500 gm susu pekat
1 tin susu gula pasir
1 sb planta
1 helai daun pandan
pewarna pink secukupnya

1.  Gaul semua bahan kecuali pewarna dalam kuali.  Masak gunakan api besar dan kacau selalu.  Masuk daun pandan.




2.  Kacau hingga sebati dan kelapa mula mengering.  Akan kelihatan putih-putih hasil daripada gula yang mula kering.



3.  Masukkan pewarna pink atau apa saja warna yang disukai. 




4.  Akhir sekali, masukkan adunan kelapa itu ke dalam loyang. Tekan-tekankan supaya mampat.  Biarkan ia sejuk.  Simpan dalam fridge.  Kemudian potong-potongkan ikut suka.  Boleh jemur dipanas matahari supaya tidak berlengas gulanya.


Celupkan ke dalam coklat cair (jenis tanpa gula) nampak lebih menarik dan sedap.



No comments:

Post a Comment