Friday, February 13, 2015

Keledek Goreng



500 gm keledek
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung sagu ubi
1 st serbuk kunyit
1 cawan air
3 sb bijan
1 sb air kapur
garam secukup rasa
2 cawan minyak untuk menggoreng



1.  Keledek dipotong nipis.  Lagi nipis lagi sedap tapi memang agak payah nak potong nipis sebab keledek ni keras.  Dibasuh dan ditoskan.

2.  Tepung beras, tepung gandum, tepung sagu dan serbuk kunyit dicampur dengan air, air kapur dan garam.  Gaul hingga sebati dan menjadi beter yang pekat dan licin.  

3.  Kemudian masukkan bijan dan digaul rata.  

5.  Akhir sekali masukkan keledek tadi.  Gaulkan keledek agar bersalut dengan beter itu.  




6.  Ambil sekeping-sekeping lalu digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga garing.


Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sambal cili kicap.


No comments:

Post a Comment