250 gm salted butter SCS
180 gm gula castor
220 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 st tepung naik sendiri
5 biji telur
2 st esen vanila
1 sb gula icing untuk hiasan
jem secukupnya
1. Tepung gandum, tepung jagung dan baking powder diayak bersama. Ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu.
3. Masuk telur satu persatu sambil dipukul rata.
4. Masuk pula esen vanila diikuti dengan tepung yang telah diayak tadi. Gaulkan hingga sebati.
5. Ambil 2 buah acuan kek bersaiz 7". Gliskan dan tabur sedikit tepung.
6. Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan masukkan adunan kek ke dalam acuan-acuan itu. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit.
7. Bila kek telah masak, sapukan jem di atas sekeping kek dan
lapiskan sebiji lagi kek tadi di atasnya. Taburkan di permukaan kek dengan gula icing.
No comments:
Post a Comment