Wednesday, November 9, 2011

Kerabu Kacang Botol dan Tauge




10 biji kacang botol
1 cawan tauge 
1/2 cawan kelapa parut putih
2 biji limau kasturi/limau nipis
1 sb bawang goreng
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumbuk :
3 ulas bawang merah
2 biji cili merah
2 sb udang kering

1.  Kacang botol dihiris nipis.  Tauge pula disiram dengan air panas sahaja supaya tidak hilang kerangupannya.  Kelapa parut disangai sekejap tapi jangan sampai terlalu kering.


2.  Bawang merah, cili merah dan udang kering disangai sampai layu.  Lepas tu tumbuk sampai halus.

3.  Satukan bahan tumbuk, kacang botol, tauge, kelapa.  Gaul rata.



4.  Perahkan jus limau kasturi/limau nipis dan masukkan garam, gula dan bawang goreng.  Gaul rata.

Lain kali kalau ada serunding kelapa yang berlebihan janganlah dibuang.  Boleh juga dijadikan kerabu.





No comments:

Post a Comment