Thursday, November 3, 2011

Kek Coklat Tanpa Telur



1 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sb susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk
1 cawan gula perang
1 st esen vanila
1/2 cawan minyak masak
secubit garam

1.  Panaskan oven pada suhu 160C.  Gunakan loyang 7"x7".   Griskan dan letak baking paper.

2.  Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan koko.



3.  Masuk susu tepung, garam dan gula perang.  Kacau rata adunan itu.

4.  Masuk air sejuk, minyak masak dan vanila.  Kacau perlahan guna whisk hingga adunan tidak berketul lagi.

5.  Akhir sekali, masuk cuka/jus lemon dan terus dikacau serta-merta hingga sebati.


6.  Tuang adunan dalam loyang.  Bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak.



Kredit : Dayang Jack

No comments:

Post a Comment