Kuih ni amat popular di Melaka.
Bahan untuk kulit :
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan santan pekat
gula pasir - ikut suka
garam
pewarna hijau, merah dan serbuk koko
1. Gaulkan tepung pulut, santan (+ gula) dan garam hingga
jadi doh. Doh ni tak boleh lembik sebab kuih ni memang
kenyal bila dah masak.
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan warnakan. Untuk
yang warna koko, masuk sikit aje sebab ia akan pahit bila
dah masak kalau banyak sangat koko.
3. Buat bebola kecil, leperkan dan masukkan inti kacang hijau.
Bulatkan semula dan bentukkan ia agak lonjong.
Buat hingga habis. Kemudian lumurkan setiap kuih dengan minyak masak sambil disepitkan di bahagian atasnya dengan penyepit kuih.
Selepas itu susunkan dalam loyang kukus dan kukus lebih kurang 25 minit.
Bahan untuk inti :
2 cawan kacang hijau
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
garam
1. Rebus kacang hijau hingga kembang. Kacang tu tak perlu
sampai hancur sangat.
2. Masukkan gula pasir, garam dan masak lagi hingga kental
seperti inti kuih rengas. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment