Thursday, November 17, 2011

Sawi Putih Masak Lemak Putih



3 pokok sawi putih 
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb geragau kering atau udang kering
1 biji cili merah
garam secukup rasa

1.  Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.


2.  Bawang merah, bawang putih dan geragau kering atau udang kering ditumbuk.  Cili merah dihiris.

3.  Masukkan santan cair, sawi dan bahan tumbuk ke dalam periuk.  Didihkan sambil dikacau.

4.  Masukkan pula santan pekat dan garam.  Kacau-kacau selalu sampai mendidih sekali lagi tapi jangan sampai pecah minyak.

5.  Taburkan cili merah hiris.
  
Kuah ini sedap dimakan dengan sambal belacan.



No comments:

Post a Comment