Friday, August 27, 2021

Roti Jala



Dah lama tak makan roti jala.  Jadi hari ni kita buatlah sedikit untuk minum petang merangkum makan malam sekali.  Boleh kenyang ni sampai esok pagi ☺.

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
2 sb santan KARA
1 biji telur (saiz kecil)
1 st garam
1 st serbuk kunyit
sedikit pewarna kuning dan biru
acuan roti jala botol 2 atau 3 lubang

1.  Carmpurkan semua bahan dan pukul guna whisk hingga sebati dan tiada tepung yang bergentel.  

2.  Kalau rasa pekat dan susah nak keluar diacuan, campurkan sedikit air lagi.

3.  Adunan dibahagi dua dan dicampurkan dengan pewarna tadi setiap satu bekas.

4.  Panaskan kuali leper hingga betul-betul panas supaya roti tak melekat.  Boleh juga disapu dengan sedikit minyak untuk permulaan dan selanjutnya tak perlu lagi disapu minyak.


5.  Masukkan adunan dalam acuan dan jalakan dua warna berselang.
Masak sebentar hingga bahagian atasnya dah masak, angkatlah roti jala itu dan gulungkan roti jala itu.

6.  Makan roti jala itu dengan kari daging. 



Roti jala ni tetap lembut walaupun dah sejuk.




No comments:

Post a Comment