Bahan A :
2" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
7 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1" halia - dihiris halus memanjang
Bahan B :
1 sb serbuk ketumbar
3 sb rempah kari ikan
1 sb serbuk cili
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
Bahan C :
3 sb yogurt
1 biji tomato - didadu
10 biji cili padi
air secukupnya
15 ekor udang
2 pokok daun ketumbar - dihiris
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis Bahan A hingga naik bau.
2. Masuk pula Bahan B. Bila nampak dah mula pecah minyak, masuk Bahan C.
3. Kemudian apabila kuah mula mendidih, masuk udang dan garam. Jika terlalu pekat, tambah air.
4. Akhir sekali masuk daun ketumbar dan tutup api. Kacau-kacaukan.
No comments:
Post a Comment