Monday, August 16, 2021

Biskut Napoleon



220 gm tepung gandum
170 gm butter sejuk
50 gm air sejuk
1/2 st cuka
1/4 cawan gula pasir 
gula ising secukupnya

1.  Tepung gandum dan butter sejuk digaul dan ramas.


2.  Satukan air sejuk dan cuka.  Masukkan dalam tepung tadi.  Gaul hingga menjadi doh.  Doh ini memang agak lembut.


3.  Masukkan doh ke dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk dalam 30 minit. 


4.  Tabur tepung atas papan canai dan canai doh itu.  Tabur gula diatasnya.  Lipat dua dan lipat lagi  menjadi empat segi.  Canai lagi.  Tabur tepung lagi masa mencanai supaya doh tidak melekat.  Tabur gula pasir diatasnya.  Ulang hingga tiga kali proses ini.


5.  Akhir sekali canai lagi doh itu jadi empat persegi.  Kemaskan bahagian tepinya.  Potong bentuk tigasegi dan bakar biskut pada suhu 160C selama 20 minit.


6.  Bila menghidang, tabur gula ising diatasnya.







No comments:

Post a Comment