Sunday, March 25, 2018

Cincuan Ikan Goreng



2 ekor ikan
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 st belacan
1 sb asam jawa
2 cawan air
garam secukup rasa

1.  Ikan digaram-kunyit dan digoreng hingga garing.  Ketepikan.

2.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris.  Bawang besar dan bawang putih digaulkan dengan belacan.  Asam jawa dibancuh dengan air.

3.  Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditinggalkan sedikit dan ditumiskan bawang besar dan bawang putih yang telah digaul dengan belacan tadi.  Tumis hingga bawang layu dan naik bau.


4.  Masukkan air asam jawa dan masak lagi hingga mendidih.

5.  Akhir sekali masukkan ikan goreng, cili merah dan garam.  Bila mendidih tutup api.




No comments:

Post a Comment