Wednesday, March 14, 2018

Pisang Muda Tumis Darat



6 biji pisang muda
1 biji kelapa
2 cawan air
1 biji bawang besar
1/4 cawan ikan bilis
2 sb rempah kari
1/4 st serbuk kunyit
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumis darat :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb halba campur

1.  Pisang muda dikupas kulit dan dipotong serong.  Rendamkan dalam air garam supaya tidak terlalu lebam.  Rebus pisang hingga empuk dan toskan.  Kelapa diperah dengan 2 cawan air diambil santan.

Bawang besar dihiris.  Bawang merah dan bawang putih juga dihiris.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit air.

2.  Panaskan 1 sb minyak dan goreng ikan bilis sekejap, jangan sampai terlalu garing.  


3.  Lepas itu masukkan bawang besar.  Tumis lagi hingga bawang layu.  Masukkan santan, bancuhan serbuk kari dan serbuk kunyit.  Bila mendidih masuk garam.  


4.  Dalam kuali lain, panaskan 1 sb minyak dan tumis bahan tumis darat hingga naik bau.  Masukkan bahan tumisan itu bersama minyaknya ke dalam kuah tadi.  Didihkan sekejap dan tutup api.



No comments:

Post a Comment