Sunday, April 16, 2017

Nasi Highlander


Hahaha...nama kemain lagi kan.  Dapat idea dari blog Kopi Rempah.  Sebenarnya nama beras ini adalah beras bario dari Sarawak.

Beras bario ni ada macam-macam jenis.  Ada yang berwarna putih atau perang atau gelap.  Ada yang panjang-panjang dan ada yang pendek-pendek.

Hari tu aku masak stail nasi biasa aje.  Kali ini ikut gaya Kopi Rempah pulak.  Tapi Kopi Rempah guna beras bario berwarna putih.



2 cawan beras bario
3 cawan air
1/2 cawan cendawan kukur
4" carrot - dipotong ikut suka
garam secukup rasa


1.  Basuh beras hingga jernih airnya.


             
2.  Masuk beras, garam dan air dalam periuk.  Masak seperti nasi biasa.

3.  Bila nasi dah hampir masak, masukkan cendawan dan carrot. Masaklah hingga nasi kering.  Beras jenis ini memang gunakan air yang agak banyak. Tambah air jika perlu.


Makanlah dengan apa saja lauk yang disukai.  Kalau nasi yang lebih itu dah menjadi kering atau keras, boleh dilembutkan semula dengan mengukus sekejap nasi itu. 




No comments:

Post a Comment