Sunday, April 16, 2017

Ayam Masak Halia




1/2 ekor ayam
40 gm halia muda
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung
1 biji cili merah
1/2 biji lada capsicum
minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

1.  Ayam dilumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Gorengkan ayam separuh masak.



2.  Halia dihiris halus memanjang.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris.  Lada capsicum didadu besar.  Tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.



3.  Keluarkan sedikit lebihan minyak menggoreng ayam tadi.  Tinggalkan dalam 2 sb sahaja dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris tadi hingga naik bau.   

4.  Lepas itu masukkan capsicum, cili merah, sos tiram dan air.  Tumiskan sekejap.  Bila mendidih sedikit, masuk bancuhan tepung jagung tadi.

4.  Akhir sekali masukkan ayam dan garam.  Masak sekejap.  Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air panas.  Tutup api.





No comments:

Post a Comment