Tuesday, January 31, 2017

Sambal Tumis Telur Mata Kerbau




3 biji telur
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris
1 sb asam jawa
1/2 cawan air
1/3 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan

1.  Panaskan sedikit minyak dan pecahkan sebiji telur ke dalamnya. Goreng dikedua-dua belah telur itu hingga garing.   Goreng lagi telur yang lain.  Ketepikan.  Asam jawa dibancuh dengan air dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga kekuningan.

3.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.

4.  Kemudian masukkan air asam jawa dan tumis lagi hingga pecah minyak.  Tambah air biasa jika terlalu pekat dan biarkan mendidih.

5.  Akhir sekali masukkan bawang besar dan garam.  Bila bawang dah layu tutup api dan masukkan telur goreng mata kerbau tadi.


No comments:

Post a Comment