Wednesday, January 25, 2017
Ikan Mabong Sambal Mak Kau Ijau
4 ekor ikan mabong
1 sb serbuk kunyit
10 biji cili hijau
1 sb belacan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa
1/3 cawan minyak
Bahan dikisar kasar :
10 biji cili hijau
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 st belacan
1. Ikan dibersihkan dan digaram-kunyitkan. Panaskan minyak dan goreng ikan itu hingga garing. Ketepikan.
2. Cili hijau dan belacan dikisar kasar. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk.
3. Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
4. Masukkan cili hijau dan gorengkan hingga cili nampak layu. Kuatkan sedikit api dan masuk pula garam. Tak perlu digoreng hingga garing.
5. Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Balik-balikkan supaya ikan itu bersalut dengan cili hijau tadi. Tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment