Saturday, January 14, 2017

Bombay Dhal Mixture





1 cawan dhal gram
1 cawan kacang hijau
1 cawan bertih beras
5 tangkai daun kari
1 sb cili flakes
2 cawan minyak untuk menggoreng
garam secukupnya

1.  Rendam dhal gram semalaman atau lebih kurang 10 jam. Kemudian toskan hingga kering.

2.  Rendam kacang hijau 3-4 jam.  Jangan rendam lama sangat nanti jadi tauge pulak.  Toskan hingga kering.


3.  Panaskan minyak dan goreng kacang dhal dan kacang hijau berasingan.  Masa menggoreng itu masukkan bersama daun kari dan 1 st garam.  Kemudian toskan minyaknya.

4.  Akhir sekali campurkan kacang dhal, kacang hijau, bertih beras dan cili flakes.  Gaul rata.  Kalau hendak lebih masin, tambahlah sedikit garam.  



No comments:

Post a Comment