Wednesday, January 4, 2017

Asam Pedas Ikan Tenggiri dan Sayur Asin



3 keping ikan tenggiri
2 pokok sayur asin
3/4 cawan cili kisar
5 helai daun limau purut
1/3 cawan minyak untuk menumis
2 sb asam jawa
2 cawan air
garam jika perlu

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2sb belacan

1.  Sayur asin dipotong-potong dan dibasuh dengan air supaya hilang sedikit masinnya.  



2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.

3.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.


3.  Lepas itu masukkan air yang telah dibancuh dengan asam jawa tadi bersama ikan dan sayur asin.

4.  Biarkan kuah mendidih.  Letaklah sedikit garam jika perlu sebab sayur asin itu dah cukup masin.

5.  Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tutup api.



No comments:

Post a Comment