Thursday, January 26, 2017
Sambal Tumis Ikan Gelama Mak Iloi-Iloi
4 ekor ikan gelama
1 sb serbuk kunyit
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 cawan air
1 sb asam jawa
1/3 cawan minyak
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
1. Ikan gelama dibersihkan dan digaram-kunyitkan. Air digaulkan dengan asam jawa dan ditapiskan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Ketepikan.
3. Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.
4. Masuk pula cili kisar dan tumis lagi. Bila dah nampak garing sedikit, masukkan air asam jawa dan bawang besar. Masak hingga mendidih dan pecah minyak. Sambal tumis ni jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
5. Akhir sekali masuk garam dan ikan yang digoreng tadi. Biar sekejap sambil digaul rata hingga ikan itu bersalut dengan sambal tumis itu. Tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment