Saturday, January 21, 2017

Masak Lemak Kobis




300 gm kobis 
1 biji cili merah
1 biji kelapa parut
3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
4" kunyit hidup

1.  Kobis dibelah 4 dan direndam dengan air garam sekejap.  Cili merah juga dibelah 4.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 2 cawan air dijadikan santan cair.



2.  Masukkan bahan tumbuk, kobis dan santan cair ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih dengan menggunakan api perlahan.  

3.  Kemudian barulah dimasukkan santan pekat, cili merah dan garam.  Masak lagi sambil dikacau-kacau sampai mendidih.  
Jangan sampai pecah minyak.




No comments:

Post a Comment