Friday, February 3, 2017

Pajeri Bombay




1 biji nenas masak (600 gm)
1 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3" kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan air
1 st serbuk kunyit
1 sb gula
1 sb minyak untuk menumis
1/2 cawan air
garam secukup rasa


1.  Nenas dipotong 1" tebal dan dipotong 4.  

2.  Panaskan minyak dan tumis kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga naik bau.

3.  Masuk bawang besar dan bawang putih.  Tumis lagi hingga bawang layu.

4.  Kemudian masuk air, serbuk kunyit, nenas, cili merah dan gula. Masak hingga mendidih.

5.  Akhir sekali masukkan garam dan masak lagi hingga kering sedikit airnya.




No comments:

Post a Comment