Friday, July 3, 2015

Chewy Cheese Ball






400 gm ubi kentang
250 gm tepung gandum
3-4 batang cheese stick
1/2 st lada sulah
garam secukup rasa

Bahan salut :
2 biji telur
1 cawan serbuk roti

1.  Rebus kentang dan lecek semasa masih panas lagi supaya senang hancur.  Cheese stick dipotong 1/2".  Selain cheese stick boleh juga digunakan cheddar cheese.



2.  Gaulkan tepung bersama lada sulah dan garam.

3.  Kemudian masukkan tepung itu ke dalam kentang lecek dan diuli sehingga tidak berapa melekat di tangan atau di mangkuk. Tepung tidak boleh terlalu banyak bagi mengelakkan ia agak keras/liat.  



4.  Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan cheese di tengahnya.  Bulatkan semula.






5.  Celupkan setiap cheese ball itu ke dalam telur yang dipukul sedikit.  Kemudian salutkan dengan serbuk roti.  Akhir sekali, gorenglah hingga kekuningan di dalam minyak yang banyak. 



No comments:

Post a Comment