Tuesday, July 14, 2015

Nasi Pilaf Ayam



2 cawan beras basmathi
1/2 ekor ayam - boleh digoreng dulu ataupun diguna mentah
2 biji buah tomato - dipotong 4
1 biji kentang - dipotong nipis dan digoreng, toskan
1 cawan air rebusan ayam 
1 cawan santan 
3 cawan air 
3 pokok daun ketumbar - dihiris
6 sb bawang goreng
2 sb minyak sapi
1 sb minyak masak

Bahan tumis :
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
3" kulit kayu manis
6 biji lada hitam

Bahan kisar :
2 st jintan manis
2 st jintan putih
3 st ketumbar
1 sb cili kisar
1 labu bawang putih
2" halia

1.  Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam kuali.  Masuk bahan tumis dan tumis hingga naik bau.  

2.  Masukkan bahan kisar dan tumis lagi anggaran 5 minit.

3.  Lepas itu masuk ayam, tomato dan santan.  Bila ayam dah masak, tutup api.  Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.  


4.  Dalam periuk yang lain masukkan beras, air rebusan ayam, air dan garam.  Masak hingga nasi separuh masak.  

5.  Nasi ini akan dimasak berlapis-lapis.  Keluarkan separuh nasi itu dari periuk dan selebihnya dibiarkan dalam periuk.  Gembur-gemburkan nasi itu.


6.  Kemudian lapiskan rempah yang ditumis tadi bersama kentang goreng, daun ketumbar, bawang goreng, ayam dan airnya.  Tutupkan di atasnya dengan separuh lagi nasi yang dikeluarkan tadi.  


Jika memasak dalam kuantiti nasi yang banyak, maka banyaklah lapisannya.  Tapi sebab aku hanya masak untuk 2 cawan maka memadailah dengan hanya 2 lapisan.

7.  Setelah siap lapisan itu, masaklah semula nasi itu hingga nasi masak.  Masa menghidang, taburkan daun ketumbar, kismis dan bawang goreng.

Penggunaan ayam boleh digantikan dengan daging berserta air rebusan tulang.



No comments:

Post a Comment