Saturday, July 25, 2015
Sambal Tumis Udang dan Tauhu
10 ekor udang besar
2 keping tauhu putih
1 biji bawang besar
1 cawan cili kisar
1 sb asam jawa
1/4 cawan air asam
1/3 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 st belacan
1. Udang dibersihkan. Belah belakangnya dan tarik keluar benda bertali. Itulah perut/usus udang.
2. Bawang besar dimayang. Tauhu digoreng hingga garing. Toskan dan dipotong dadu besar. Asam jawa diramas dengan air dan tapiskan airnya.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
4. Masuk pula cili kisar. Tumiskan hingga garing dan masuk air asam jawa. Masaklah lagi hingga pecah minyak. Kalau sambal nampak kering tapi masih belum pecah minyak, masukkan sedikit air biasa. Jangan banyak sangat air, nanti sambal terlalu cair.
5. Akhir sekali masuk tauhu, udang, bawang besar dan garam. Bila udang sudah masak dan sambal dah mendidih, tutup api.
Kalau nak goreng udang tu dulu pun boleh juga. Tapi aku lebih suka masukkan udang mentah waktu sambal mendidih bagi mengeluarkan rasa manis udang itu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment