Sunday, July 5, 2015

Som-Som Kurma


1 cawan tepung beras
5 cawan santan 
1 helai daun pandan
7 biji buah kurma
garam

1.  Buah kurma dipotong kecil-kecil.

2.  Masukkan tepung beras, santan, daun pandan dan garam dalam periuk.  Masak hingga berkilat dan terbit gelembung-gelembung udara.  Adunan perlu dikacau selalu bagi mengelakkan ia berkerak di dasar periuk.  Gunakan senduk kayu.

3.  Masukkan buah kurma tadi.

4.  Jangan terlalu likat, nanti keras.  Cukup sekadar bila ditolak ke tengah adunan tu dah ternampak sedikit dasar periuk itu.   Cepat-cepat masukkan dalam acuan dan biar ia sejuk.  Sejukkan dalam fridge lebih sedap.





Bila hendak makan, barulah dituangkan air gula melaka. Kurangkan kemanisan air gula tu (cairkan sedikit) sebab buah kurma tu memang dah manis.





No comments:

Post a Comment