2 cawan beras basmathi
2 cawan air
1 cawan santan cair
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
1 sb madu
5 biji cili padi - ditumbuk
2 helai daun pandan
garam
Bahan tumis :
1 bawang besar - didadu halus/ditumbuk kasar/dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1" kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumis bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan cili padi dan tumis sekejap.
3. Masuk beras, air, santan, daun pandan, madu dan garam. Biarkan nasi masak seperti biasa. Jangan dikacau selalu, nanti nasi akan patah-patah.
Nasi ini agak pedas sedikit disebabkan penggunaan cili padi itu.
Masa menghidang, taburkan gajus goreng ataupun badam hiris yang disangai, daun ketumbar dan bawang goreng.
Masa menghidang, taburkan gajus goreng ataupun badam hiris yang disangai, daun ketumbar dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment