Tuesday, June 30, 2015

Nasi Goreng Sambal Belacan Binjai


Apalah agaknya rasa nasi goreng ni ek?  Bukannya masam-masam manis macam nenas tapi binjai kan masam.  Tak salah mencuba kan?  Lepaslah untuk sahur.




Mula-mula tumiskan 2 ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih yang ditumbuk kasar sampai nampak agak keperangan.  Nak kasi pedas, masukkan cili padi yang dikisar dalam 1 sb bersama 3 sb sambal belacan binjai dan udang.  Tumislah sampai garing.



Kemudian masukkanlah apa aje bahan-bahan yang disukai bersama garam.  Masak seketika dan akhirnya masukkan nasi sejuk dalam 300 gm.  Dah tentulah buat nasi goreng kena guna nasi sejuk baru sedap kan!!!



Nak tahu apa rasanya???  Pedas-pedas masam dengan wangi dari belacan bakar dalam sambal belacan tu..makan pulak dengan ikan goreng panas-panas.....licin you, kami berdua makan. Alhamdulillah.





No comments:

Post a Comment