Monday, June 15, 2015

Lobak Asin Goreng



100 gm lobak asin
1 biji bawang besar
10 biji cili padi
segenggam ikan bilis
2-3 helai daun limau purut




Lobak asin dipotong nipis, direndam dan diperah bagi membuang masinnya.  Ulang 2-3 kali dan toskan.  Tapi menurut petua sorang kawan aku, lobak asin tu perlu dibasuh dengan air garam bagi mengurangkan masinnya.  Lain kali boleh cuba petua ni.


Bawang dihiris.  Cili padi ditumbuk kasar atau boleh juga dipotong kecil.  

Ikan bilis digoreng dan diasingkan.  Kemudian tumiskan bawang besar dan cili padi hingga naik bau.  Kemudian masukkan lobak asin dan daun limau purut.  Gorengkan sekejap.  Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng tadi.  Gaul-gaulkan dan tutup api.

Selain ikan bilis, boleh juga digantikan dengan telur.




2 comments: