Saturday, June 6, 2015

Pajeri Mangga



7 biji mangga muda/mengkal
3" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sb rempah kari
1 sb cili kisar*
2 sb kerisek
1 sb asam jawa 
1/4  cawan gula - untuk merebus mangga
1 cawan air - untuk kuah
1 sb gula - untuk kuah
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
1 st belacan
2 sb udang kering

1.  Mangga dikupas kulit dan dikelar-kelar hingga ke bahagian dalam tapi jangan sampai terlerai dari biji.  Masukkan mangga ke dalam periuk bersama air separas mangga itu.  Didihkan bagi membuang sedikit rasa masamnya.  Kemudian dibuang air itu.


Masukkan lagi air separas mangga dan didihkan lagi dan dibuangkan lagi air rebusan mangga itu.  

Kemudian dimasukkan lagi air untuk kali ketiga separas mangga bersama 1/4 cawan gula pasir tadi.  Rebus lagi sehingga gula larut atau hampir mendidih tapi jangan lah sampai mangga itu terlalu hancur.  Toskan.


Kalau guna mangga mengkal, rebus sekejap aje.  

2.  Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.


3.  Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga naik bau.   Lepas itu masukkan rempah kari dan cili kisar.  Gaul-gaulkan dan tumis sekejap.  Kalau tak nak pedas, tak payah masuk cili kisar itu.

4.  Masukkan air bersama air asam jawa dan bila sudah mendidih, masukkan mangga tadi bersama 1 sb gula, kerisek dan garam.


5.  Masak hingga mendidih dan bila kuah sudah nampak pekat sedikit, tutup api.   Masa menghidang, taburkan bawang goreng.



Pajeri mangga ni rasanya memang masam-masam manis.  Selain gunakan mangga muda, boleh juga gunakan mangga separuh masak.  Sedap dimakan dengan ikan masin dan sambal goreng cili kering atau sambal belacan.



1 comment:

  1. Meleleh air liur bila tgok gambar....time dapt.makn...lg ada ummphh....

    ReplyDelete