Saturday, June 27, 2015

Sicilian Orange Cake



250 gm planta
180 gm gula pasir
4 biji telur
1 sb parutan kulit oren
250 gm tepung gandum
1 st baking powder
4 sb jus oren

Untuk icing glaze :
85 ml jus oren
125 ml gula icing

1.  Panaskan oven pada suhu 170C.

2.  Pukul planta dan gula hingga kembang.



3.  Masuk telur satu persatu diikuti dengan parutan kulit oren.


4.  Masuk tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder berselang-seli dengan jus oren.  Kaup dan balik hingga sebati.



5.  Masuk dalam acuan yang telah disapu dengan butter atau dialas dengan baking paper.  Bakar kek pada suhu 170C selama 45-50 minit.


Untuk icing :  Pukulkan jus oren dan gula icing hingga sebati. Tuangkan icing itu ke atas kek semasa menghidang. 


Peringatan :  Icing ini memang terlalu manis.  Boleh aje jika tidak menggunakannya.  Tapi dengan adanya icing glaze tu lah yang nampak beza sikit dari kek oren biasa.



No comments:

Post a Comment