1 biji binjai masak
10 biji cili merah
5 biji cili padi
1 keping kecil belacan bakar
1/2 biji bawang besar
1/2 st minyak
garam secukup rasa
Buah binjai ni ada 3 jenis. Masam, manis dan yang tak berapa masam (lemak)..ni menurut kata orang yang jual tu lah. Nak buat sambal belacan, kena guna binjai yang masam atau yang lemak tapi mesti dah masak.
Buah binjai dipotong nipis.
Kali ni aku nak buat sambal belacan versi tumbuk pulak...takde lah berair sangat. Untuk memudahkan kerja menumbuk, cili merah dan cili padi itu aku gorengkan dulu bersama belacan dan bawang bersama 1/2 st minyak masak. Gorengkan hingga naik bau atau hingga cili tu nampak layu sedikit. Sambal pun akan jadi sedap sebenarnya.
Kalau buat sambal belacan tumbuk ni, cili tu tak berapa lumat pun tak apa....lagi sedap.
Lepas tu masukkan garam. Akhir sekali masukkan potongan binjai tadi dan dilenyekkan bersama cili tumbuk tadi. Gaulkan.
No comments:
Post a Comment