1 biji bawang besar
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum hijau
1 batang carrot
Bahan B :
2 cawan plain greek yogurt
3 sb olive oil
3 st paprika
2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk kulit kayu manis
2 sb jus lemon
1 st serbuk lada hitam
5 ulas bawang putih
garam secukup rasa
Bahan C :
Lidi buluh secukupnya
Sos pilihan
1. Rendam lidi buluh itu dalam air sejuk kira-kira 1 jam supaya lidi itu tidak mudah terbakar.
2. Daging ayam dipotong kiub. Bawang besar dipotong 4 dan dileraikan (lebih sedap guna bawang unggu). Capsicum didadu besar. Carrot dipotong dalam 1/2" tebal.
3. Satukan bahan B hingga sebati. Tuang atas ayam dan gaul rata. Perapkan ayam dalam 1/2 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
4. Cucukkan ayam berselang-seli dengan Bahan B tadi hingga habis.
5. Susun kebab itu atas tempat pemanggang. Kalau ada lebihan sos bahan B itu boleh dituang atas kebab itu. Boleh dipanggang atas api dapur atau dalam oven.
No comments:
Post a Comment