Tuesday, December 1, 2020

Kebab Ayam



Bahan A :
200 gm isi ayam
1 biji bawang besar
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum hijau
1 batang carrot

Bahan B :
2 cawan plain greek yogurt
3 sb olive oil
3 st paprika
2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk kulit kayu manis
2 sb jus lemon 
1 st serbuk lada hitam
5 ulas bawang putih
garam secukup rasa

Bahan C :
Lidi buluh secukupnya
Sos pilihan

1.  Rendam lidi buluh itu dalam air sejuk kira-kira 1 jam supaya lidi itu tidak mudah terbakar.

2.  Daging ayam dipotong kiub.  Bawang besar dipotong 4 dan dileraikan (lebih sedap guna bawang unggu).  Capsicum didadu besar.  Carrot dipotong dalam 1/2" tebal.

3.  Satukan bahan B hingga sebati.  Tuang atas ayam dan gaul rata.  Perapkan ayam dalam 1/2 jam atau boleh juga disimpan semalaman.

4.  Cucukkan ayam berselang-seli dengan Bahan B tadi hingga habis.

5.  Susun kebab itu atas tempat pemanggang.  Kalau ada lebihan sos bahan B itu boleh dituang atas kebab itu.  Boleh dipanggang atas api dapur atau dalam oven.





No comments:

Post a Comment