Friday, December 25, 2020

Biskut M&M

 

250 gm planta
150 gm brown sugar
2 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1/2 st serbuk penaik
1 st esen vanila
50 gm badam cincang
1 cawan coklat m&m (paket coklat)

1.  Pukul planta dan brown sugar hingga kembang.
2.  Masuk kuning telur dan esen vanila.  Pukul lagi.
3.  Masuk pula tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama.  Gaulkan hingga doh yang agak lembut.  
4.  Akhir sekali masukkan badam dan lebih kurang 1/2 cawan coklat m&m.  Gaul rata.
5.  Ambil 1 scoop adunan dan susun atas dulang pembakar.  Hiaskan dengan coklat m&m di atasnya.  Bakar biskut pada suhu 150C hingga kekuningan.  Keluarkan biskut dari oven tapi biarkan ia sejuk sekejap di atas dulang pembakar supaya biskut menjadi keras.




No comments:

Post a Comment