Wednesday, December 2, 2020

Ayam Kung Pao



Bahan A :
400 gm isi ayam
1sb cuka
1 sb kicap cair
2 st baking powder
1 st tepung jagung

Bahan B :
1/2 cawan stock ayam
5 sb kicap cair
2 st kicap pekat
2 sb cuka
2 st sos ikan
2 sb gula
1 st tepung jagung

Bahan C :
4 sb minyak
5 ulas bawang putih - dihiris
1/2 halia - dipotong halus
3 tangkai cili kering - dipotong 2"
1/2 biji capsicum hijau - didadu besar
1/2 biji capsicum merah - didadu besar
1 sb lada szechuan - disangai dan tumbuk kasar
1 tangkai daun bawang - dipotong 2"
1/4 cawan gajus - disangai
2-3 titik minyak bijan
garam secukup rasa (jika perlu)

1.  Isi ayam dipotong kecil.  Campurkan cuka, kicap cair, baking soda dan tepung jagung hingga sebati.  Gaulkan pada ayam dan perap 10 minit.

2.  Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan.  Ketepikan.


2.  Satukan bahan B dan gaul hingga sebati.  Ketepikan.

3.  Bekas minyak goreng ayam tadi ditumis bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.  

4.  Masuk bahan B,  capsicum dan masak hingga berbuih.  Waktu yang sama capsicum juga akan jadi lembut.


5.  Akhir sekali masuk lada szechuan, daun bawang, gajus, minyak bijan dan ayam.  Balik-balikkan dan tutup api.  Masakan ini agak kering.






No comments:

Post a Comment