Bahan A :
2 cawan tepung gandum
2 sb butter
1/2 cawan susu suam
1 biji telur
3 sb gula pasir
1/2 sb yeast
1/2 st garam
6 batang sausage lada hitam
Bahan B :
2 sb butter
2 ulas bawang putih
sedikit daun parsley cincang
1. Rebus sausage hingga masak dan toskan.
2. Tepung gandum, yeast, gula pasir dan garam digaul rata.
3. Masuk butter dan digaul sedikit. Kemudian masuk telur dan digaul lagi.
4. Akhir sekali masuk suam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.
5. Sapukan minyak dalam mangkuk doh dan tutupkan doh itu dengan wrapping plastik atau kain lembab. Biarkan doh mengembang.
6. Bahagi doh kepada 10 bahagian dan gulungkan doh itu memanjang dan lilitkan pada sausage tadi. Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.
7. Campurkan bahan B dan sapu atas roti tadi.
8. Bakar roti pada suhu 160C hingga kekuningan. Setelah roti dikeluarkan dari oven, sapukan lagi butter tadi di atas roti itu semasa roti masih panas.
No comments:
Post a Comment