Tuesday, December 15, 2020

Jeruk Betik



1 biji (600gm) betik mengkal
1/2 cawan cuka
1/2 cawan gula pasir
air masak yang telah disejukkan
1 st garam
beberapa biji asam boi

1.  Betik dipotong empat, dibuang kulit dan bijinya.  Lepas itu  potongkan betik itu lebih kurang 2" tebal.  

2.  Kemudian potong nipis pada setiap potongan betik itu tapi pastikan potongan itu tidak putus.  Kalau dah terputus tu biar ajelah.  Masih boleh dibuat jeruk.  Cuci bersih betik itu dan toskan.


3.  Masukkan betik-betik itu ke dalam balang.  Tuang cuka dan air masak separuh dari paras betik itu.  

4.  Masukkan gula serta asam boi.  Kalau nak rasa pedas, letaklah 3 biji cili padi.  Tutup kedap balang itu dan simpan dalam peti ais 2-3 hari sebelum boleh dimakan.






No comments:

Post a Comment